1. Untuk menghalang pengecutan kayu berlaku selepas
pemasangan.
2. Untuk memaksimumkan kekuatan kayu. Sebelum
dikeringkan, kayu hijau mempunyai kandungan lembapan antara 25% - 30%.
3. Untuk mengurangkan kerosakan kayu akibat
serangan kulat dan serangga. Kayu yang mempunyai kandungan lembapan kurang
daripada 20% tidak mungkin mengalami reput kayu akibat serangan kulat.
4. Untuk memudahkan pengendalian dalam kerja
pemprosesan kayu. Kayu yang telah dikeringkan adalah lebih ringan daripada kayu
hijau.
5. Untuk meningkatkan keberkesanan dalam kerja
pengawetan kayu. Bahan pengawet dapat meresap dengan mudah ke dalam kayu yang
telah dikeringkan terlebih dahulu.
6. Untuk mempercepatkan proses perekatan kayu.
7. Untuk keberkesanan dalam kerja kemasiapan
kayu.
8. Untuk
mencegah kakisan bahan-bahan perhiasan logam.
9. Bagi memenuhi undang-undang yang berkaitan dengan penggunaan kayu
struktur dalam bangunan.
No comments:
Post a Comment